Ifi-újságA fiataloké az informatikai jövő

A Távközlési és Informatikai Minisztérium, az Országos Ifjúsági Hatóság és az eTransylvania Egyesület közösen szervezte meg az InformaTIN 2007 – Fiatalok az IT&C korában elnevezésű nyári szabadegyetemet a tengerparti Costinesti-en. A rendezvényt Porcsalmi Bálint államtitkár és Borbély Károly, az Országos Ifjúsági Hatóság elnöke nyitotta meg. “Az informatika világa elsősorban a fiataloké. A szaktárca mindig is kiemelt fontosságúnak tartotta nemcsak a hozzáférés lehetőségének megteremtését, hanem annak hatékony felhasználását is. A hazai informatikusok nemzetközi hírnévnek örvendenek: ennek köszönhetően az utóbbi években a világ vezető informatikai cégei Romániában is megjelentek. Biztató jelzés, hogy szakembereink közül egyre kevesebben választják a külföldi munkát, mert itthon is megfelelő körülmények alakultak ki a munkavállaláshoz” – mondta Porcsalmi. A második alkalommal megszervezett informatikai táborba olyan fiatalok jelentkezhettek, akik számítástechnikát tanulnak, vagy olyan projektekben dolgoznak, amelyek internetes felületeket használnak. A program során bemutatták a Távközlési és Informatikai Minisztérium Tudásalapú Gazdaság programját, az eTransylvania Egyesület eRégió projektjét (www.
eregio.ro). Mindkét elképzelés a kommunikációs szempontból hátrányos helyzetben levő települések felzárkózását segíti.Tanulj, tinó!

Az amerikai zászló története

Az Amerikai Egyesült Államok zászlaján a 13 sáv (7 piros, 6 fehér) az alapító államokat jelképezi, az ötven csillag pedig a jelenlegi szövetségi államokat. A zászló három színe is igen beszédes. A piros a bátorságot és az ellenállást, a fehér a tisztaságot, a kék az éberséget és igazságosságot jelképezi.

A zászló keletkezésének története nem pontosan ismert. A legelfogadottabb változat szerint a függetlenség kivívása (1776) után Francis Hopkinson, a kongresszus egyik tagja egy zászlót tervezett, amelyet egy 1777. június 14-én született határozatban az ország hivatalos zászlójaként fogadtak el. Ebben a változatban (mint a képen is látható) a zászló bal felső sarkában a 13 csillag kék alapon, körben helyezkedett el. 1777. június 14-ét azóta is a Zászló Napjának (Flag Day) nevezik, egyes államokban hivatalos ünnep.

Időközben újabb államokkal bővült az ország, így szaporodott a csillagok és a csíkok száma is. Végül 1818-ban a kongresszus úgy döntött, hogy a csíkok számát nem változtatják, maradnak az eredeti 13-nál, vagyis az alapító államok számánál. Az újonnan csatlakozó államokat pedig egy-egy csillaggal jelölik. A zászló hivatalos módosítására mindig az adott állam csatlakozását követő első július 4-én (a Függetlenség Napján) kerül sor, vagyis a csillagok száma csak ezen a napon gyarapodhat.

A csillagok színe, formája és elrendezése sokáig nem volt szabályozott, így sokféle zászló forgott közkézen. A szabályozásra csak 1912-ben került sor: előírták, hogy a csillagoknak a bal felső sarokban kell elhelyezkedniük, és csak fehérek lehetnek (korábban gyakran aranyszínűek voltak). A zászló legutóbbi módosítására 1960. július 4-én került sor Alaszka és Hawaii 1959-ben történt belépése után.A PLAI koncertprogramja

A szervezők véglegesítették a szeptember 14–16. közötti temesvári PLAI Fesztivál koncertprogramját. A Falumúzeumban második alkalommal sorra kerülő rendezvény elsősorban a dzsessz és az improvizációs zene szerelmeseinek szól, ezenkívül különböző színházi műhelymunkákba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, könyvbemutatókon, és számos kulturális és szórakoztató rendezvényen vehetnek részt. A sztárvendég a spanyol Paco de Lucia gitárművész.


Paco de Lucia a sztármeghívott

Szeptember 14-én, pénteken 19 órától a magyarországi Ternipe együttes lép a nagyszínpadra, 20.30-tól a franciaországi Jean-Luc Ponty, 22 órától a németországi Pentatones, éjfél előtt fél órával a tibeti Yungchen Lhamo kezdi koncertjét. Szombaton 19 órától a luxemburgi Dullemajik, 20.30-tól az egyesült államokbeli Eldad Tarmu Chamber Jazz Ensamble feat a temesvári Cristina Păduraruval közösen lép fel, 22-től a németországi Äl Jawaláé, 23.30-tól Paco de Luciáé a színpad. Szeptember 16., vasárnap a különböző workshopokat, kézműves foglalkozásokat rendezik meg.

Jegyek az interneten, a www.plai.ro oldalon rendelhetők meg. Július 31-ig 25-25 lejbe kerülnek az első, illetve a második napra, de aki egyszerre váltja meg mindkettőt, valamivel olcsóbban, összesen 45 lejért juthat hozzájuk. A zárónapon csak az léphet be, akinek az előző napok valamelyikére volt érvényes jegye. Augusztus elsejétől már 30 lejbe kerül a napijegy.Felhívás részképzős tanulmányútra

A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatán a 2007–2008-as tanév őszi szemeszterében történő részképzős tanulmányútra. Pályázati kategóriák: egyéni részképzős tanulmányút (2 hét – 3 hónap); csoportos részképzős tanulmányút (2 hét – 3 hónap).

Pályázni az Agora Irodákban és az Országos Magyar Diákszövetségnél lehet. Formanyomtatványok beszerezhetők az Internetről (www.
omdsz.ro, www.agorairoda.
net), vagy a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) tanügyi referensétől, Vajda Attilától (telefonszámok: 0745/469-755 és 0788/283-595, e-mail cím: vajdaattila@yahoo.com). A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje július 20., 16 óra.Íjásztábor Nagyszalontán

A nagyszalontai Hajdú Íjászegyesület július 22–28. között honfoglalás kori életmód- és íjásztábort szervez. A napi programban íjászoktatás és edzés, kézműves foglalkozások – tarsoly, tegez, süveg stb. készítése –, történelmi előadások, filmvetítések szerepelnek. Részvételi díj: 160 lej, vagy 15 ezer forint. A tábor a városi strand területén lesz, a részvételi díj magába foglalja a napi háromszori étkezést. A helyek korlátozott száma miatt kérik a részvételi szándék előrejelzését egy héttel a zetas58@yahoo.com e-mail címre. Előleg (60 lej) befizetését is kérik, postai átutalással július 15-ig a Pénzes Zoltán, Salonta, 415500, str. Kulin György nr. 42 címre.


Várják az EU-táborozókat

Június 29-ig lehet jelentkezni a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által szervezett EU-táborba, amelyet Tusnádfürdőn rendeznek meg július 10. és 15. között. A részvétel 50 lejbe kerül, és az ár tartalmazza a szállást és az étkezést is. Akinek felkeltette a kíváncsiságát, jelentkezzen a szabokata@gmail.com e-mail címen, vagy a 0266/321-436-os telefonszámon. Egyéb részleteket a http://www.eutabor.miert.ro/ internetes oldalon lehet megtudni.


IQ-teszt

– Ha egy néma ember, aki fogkefét szeretne vásárolni, ezt úgy fejezi ki, hogy a boltosnak imitálja a fogmosást, hogy fejezi ki egy vak, hogy napszemüveget szeretne vásárolni?

Egyszerűen azt mondja, hogy “szeretnék venni egy napszemüveget”.Fapofa

Az irodába egy szőke titkárnő kerül. A főnöke észreveszi, hogy bár cseng a telefon, a titkárnő sosem veszi fel. Amikor megkérdezi, hogy ennek mi az oka, így felel:

– Természetesen nem veszem fel! Tíz esetből kilencszer úgyis magát keresik!

*

A szőke nő parkol a kocsival, majd megkérdezi a férjét:

– Drágám, nem álltam le túl messze a járdaszegélyhez?

– Melyikhez képest?

*

Egy súlyos baleset után a magához térő gépkocsivezető első kérdése:

– Hol vagyok?

Az ápolónő így válaszol:

– A tizenhetesben.

– Kórteremben vagy cellában?

*

– Melyik a leggyorsabb gépkocsi?

– ???

A Dacia! Mert mindig a sor elején van!